Home | Posts RSS | Comments RSS | Login

Tears...

Sabtu, 31 Oktober 2009
“Nobody deserves your tears, but whoever deserves them will not make you cry,even a drop of tear.”

Heartless at Starbucks Bukit Raja..

Jumaat, 30 Oktober 2009
Hi to all my fren,...Saturday morning i was at Starbucks,Bukit Raja..after courses at Teluk Dalam Resort,Pangkor..I feel so heartless..I can't explain about that matter..It so annoying for me..I wants to be better than yesterdy..Love famili,love my lover,love fren and also luv myself finally.



As usual and with the new spirit and environment,i started to think about my new experience since i went to Pangkor island. With beautiful beach and sea view..I feel so free from a suck of jobs. I just free my mind to enjoying with activities are arrange by consultant.



Only 25 stuffs are joined the courses..Fait are informed me before..we must go there!!..Ikmal,Lim,Ridduan,Lan,Shahril,Macha,En Mad,En Lan,Nazrul,Fadhillah,Najidah,emilia,Meena,Bavani,Izma,Anis,Ida,Bazliah,Que....the participate are almost bachelor.



By Thursday,kami menaiki bas jam 9.30am..Masa tu,ada antara mereka aku kurang kenal disebabkan kami tidak pernah mengikuti sama-sama kursus. Tetapi tidak menjadi masalah apabila mengikuti kursus kami akan kenal antara satu sama lain. Perjalanan menaiki bas mengambil masa tiga jam. Sampai di jeti Lumut kira-kira jam 12.30am dan kami dimaklumkan jeti akan sampai jam 2.30pm...Sementara menanti feri,pekene rice chicken and cendol ice yang entah ape rase..harga dah mcm kt KL..Tourism place are offering with high rates for food and beverage.



Jam 2.30pm..kami menaiki feri menuju ke destinasi yang tidak pasti..Terus menuju ke belakang feri mcm atas kapal titanic cume tak karam je lagi..huhuhu..mase tu teringat kerja-kerja kt office..Berat hati juga hendak meninggalkan office,demi perubahan aku terus melangkah ke office untuk melihat officemate agar mereka berasa dihargai dengan work tasks yang mereka lakukan dan mengucapkan pemergian ku ini bukan untuk seronok-seronok tetapi ada matlamat & perubahan yang pasti akan berlaku pada diri ini.



Feri Duta Pangkor terus meluncur laju menongkah ombak yang tenang..aku menghirup udara segar sehingga ke paru-paru,jantung,hati,limpa,usus-usus dan urat-urat yang dipenuhi habuk2 batu bata & plaster ceiling..HAHAHAHAHA...Hopefully,the rubbish was cleaned now..HAHAHAHA..Almost 45 minutes we're arriving at Jeti Teluk Dalam, the coaster already waiting for me..tanpa air-cond. the temperature is so hot dengan kwn2 yang sudah ada macam-macam bau...HAHAHA..The resort is very nearest,just only 10 minutes..Sesampai di main entrance,the welcoming bands from resort are singing with aqustic song,Jaaaaaaalan,jalan-jalan cari makannnnn!..dfjgjkldjgj...p2 aku tak hinggat lirik dia..HAHAHAHA...kami dihidangkan segelas air yang rasenya seperti orange tetapi warna merah asam boi..So nyaman..Setelah mengambil kunci bilik..Aku serumah bersama Fait,Nazrul dan Lim (very nice chinese guy) di chalet 339..Terus menuju ke bilik kerana jam 3.30petang kami ada aktiviti...



Reference from the schedule..the activity is very packed..most activity is likes motivation and team spiritual..jam 3.30pm,kami terus menuju ke lobby hotel dan di bawa ke tepi pantai untuk Management games yang dipanggil oleh fasilatator kami En Ismadi (Teluk Dalam Resort stuff)...sebagai Web Spider..Kami dikehendaki melepasi jaring-jaring yang diperbuat dari tali rapia. Sebelum games bermula,aku cuba try melepasi..aku macam tak confident je..Al-maklum la berat dah bertambah,joging pun sudah 2 bulan tidak buat.

Akhirnya,i do my best and i did it!!!!..mmg lawak macam-macam gaya diorg buat...At this time,kami sudah pun bole gelak bersama-sama..Tadi semua macam looked so tired. Second games,dikenali sebagai terantula..Spider with hairing...The games procedure is every participate must hold the two rods. The rods are holding the basket with putting 20 balls. We must tranfer the ball into the the another basket without any instruction voice but only the instruction by leader. 25 participate must bring the rod are holding the baskets to the another basket. 2 times,kami gagal meletakkan bola tersebut tetapi 3 trial we're done the job!!..The main objective of games,how to work together and follow the instruction by leader. So,everybody must alert the instruction and patuh kepada arahan ketua.

3rd games mostly seperti bermain 'Ting-Ting' known as 'Jammed games'...Ruang permainan ini agak menarik terletak di kawasan transisi ruang. Berpandukan kepada petak lantai dengan kemasan broken tiles dengan berukuran 11 petak x 22 petak..We must try to step with the right coordinate..Only the facilitator know which one the right step..Lim is the specialist statistic lectures are lead this games..kami pun try and error sahaja..Agak rumit,akhirnya setiap orang melepasi step tersebut dengan mengikut nombor-nombor yang di tulis oleh En Mad...HAHAHA..We looked likes traffic jammed at Jln Tun Razak...HAHAHAHAHA..


Suasana malam mula melabuhkan tirainya...Kami mulakan aktiviti malam dengan programme,what we called that 'Burung Hantu'. We are divided 4 groups..Fait,Lim,Emilia,Ziela,Azura and also me joined in group 1. After we have instruction from fasilitator..Kami akan ditinggalkan di dalam hutan selama 40 minit. Kami mula bergerak dari checkpoint menuju ke pathway yang disediakan. Setiap peserta akan duduk bersendirian seorang diri. Walau bagaimana pun, jarak antara kami cuma 3 meter sahaja..di sebelah kanan ku emilia,manakala di sebelah kiri ku Ziela.


Di dalam keadaan gelap tersebut, aku rasa kedinginan dan hanya cahaya bulan serta lampu handphone ziela (fasi dah warning tapi bawak jugak)...EHEHEH...Seram jugak tapi macam biasa je dulu duduk kat kampung dalam gelap. Mata pun mengantuk sebab penat dan kekenyangan makan malam. Sebenarnya,aktiviti ini seperti muhasabah diri yang dah lupa diri..HEHEHEHE..Habis aktiviti,aku terus balik ke chalet dan tidur.


Hari kedua, aktiviti pagi dimulakan dengan senaman poco-poco. Memang lawak la...Macam-macam style..Teringat masa zaman Teater Puteri Saadong...Sebelum mula latihan kami akan melakukan aktiviti poco-poco dan senaman aerobik. After breakfast,aku dan rakan akan mengikuti kelas LDK. Kelas tersebut di atur oleh En Ismail daripada LH Consulting. Beliau mempunyai pengalaman untuk memotivasikan kakitangan syarikat mahupun kerajaan sehingga keluar negara. We're so enjoying the indoor games & group activities..The most funny programme,we need to create the human machines likes masquaree on showing at TV3. We're are choosing washer machine. I was acted cover and body of washer machine..Lim and I laughed very critical..HAHAHAHAHAHA...Most of the day and night we were attended the class for a second day.

Third day,I was still at Teluk Dalam Resort,at the whole morning we have a class. We have change the schedule before and the outdoor activities will began after lunch. At 2.30pm,kami memulakan aktiviti 'Jungle Trekking'...Sekadar stamina tahap -8,memang aku tak berupaya macam Gaban tapi tengok muka masing-masing sudah macam cipan kepenatan..HAHAHAHA..The fasilitator gives explaination about the forest tree. The famous tree likes 'Tongkat Ali',rattan tree and others tree was found since jungle trekking.

Kami meneruskan perjalanan sehingga ke puncak kejayaan..bak lagu tema AF..Menuju Puncak,Gemilang Cahaya..Bla..bla..bla...Sebenarnya tak nampak apa-apapun bila berada di puncak disebabkan rimbunan pokok. Selepas mendaki, kami mula menurun sehingga ke tepi pantai. Apabila sampai di pinggir...Tetiba ade orang menjerit! Pacat sudah mula naik kaki...Geli-geleman aku..Fastly,i just my leg and i was found 2 pacat..I'm so shocked!!..Aku pun terus lari ke pantai untuk meleraikan pacat dari kakiku.

Kelihatan tiub lori and kayu di tepi pantai untuk kami bersama-sama membuat rakit. Sepanjang waktu rehat sebelum membuat rakit,aku terlalu excited mandi laut apabila Lim memberikan aksi-aksi gimrama air..HAHAHAHAHA...tak pasal-pasal jam aku rosak masuk air..Terlupa nak bukak..HUHUHUHUHUHUHUHU..Agak-agak dalam pukul 4 kami telah diarahkan untuk membuat rakit..Aku,Fait Lim,Anis memulakan ikatan hentam keromo..janji tiub tu tak tercabut..Karam la kita orang nanti. Selepas siap pasang semua tiub yang dijadikan rakit..Kami mula mendayung hingga ke darat hadapan Teluk Dalam Resort...Pelayaran mengambil masa 1 jam jugak (xda jam xtau pukul berapa masa tu...HUHUHUHUHUHUHU)..


Walaupun pernah bermain kayak di PD dulu masa Bitara & Induksi Umum...Mendayung rakit sangat berbeza...Memandangkan kami bertujuh...Aku,Fait,Lim,Anis,Azura,Ziela,Emilia..Masing-masing mendayung kecuali Lim yang bagi instruction..Macam-macam cara..Sebut 1,2..Kayuh-kayuh..Dalam masa yang sama, adalah yang berperang mulut..Risau gak aku,takut rakit terbalik..teringat kat tunang aku...HUHUHUHHU...Lantak diorang la..Aku terus jerit..Kayuh!Kayuh! walaupun rakit ke kiri dan ke kanan.


Akhirnya sampai jugak ke destinasi dengan kedudukan ketiga..Janji selamat sampai...Alhamdulillah..Lenguh giler tangan aku masa tu...Macam boleh jadi plastic man ja...Selepas sedikit taklimat dan bersihkan diri...Aku terjun terus ke swimming pool..bole la berenang sedikit-sedikit..Itupun kawan rapat aku Master Aidi yang ajar masa duduk kondo kt Bukit Antarabangsa...Aidi pun sudah pindah Sentul,duduk jaga mak dia yang sakit kanser tiriod..Mudah untuk dia berulang ke HKL.


Selepas berenang dan main polo air, aku terus membersihkan diri..Untuk menikmati seafood barbeque di sebelah malam pula. 2 round aku makan,itu pun sudah termengah-mengah sebab kenyang minum air kolam tadi...HUHUHUHUHU...Aku terus melangkah pulang selepas taklimat diberikan oleh fasilitator bagaimana untuk memudahkan kita menguatkan ingatan..Syok jugak..Sebab perkara itu,kita selalu buat..Contohnya,kita akan mengerakkan tangan or anything..lepas tu baru kita mengingat selepas sedaya upaya mencuba. Tips ini amat diperlukan untuk memudahkan kita apabila ditembak dengan soalan cepu emas..HAHAHAHA...


Aktiviti padat seharian begitu terasa dan agak memenatkan tetapi aku puas dan seronok dengan kawan-kawan. Cuma kadang-kadang aku perlukan masa untuk diri sendiri. Malam terus berlalu dengan pelbagai peristiwa pahit & manis...I know i'm not good but i'm try to be a better than yesterday..Honestly,Truly and Deeply...


Hari terakhir,Jumaat...Salah satu aktiviti yang paling dinanti-nantikan iaitu Paintball...Syokkkk giler seh!!...Aku tak puas main walaupun berjaya bermain untuk 3 games...Memang terkena slide shoot yang meninggalkan kesan pada tubuh ku...Azab seh!!!..Terus terang this is the best games along in mylife..I felt likes a real combat and in real war...Memang menakutkan la..Ada dua games yang kami perlu hadapi iaitu 1 lawan 1 dengan meletakkan bendera di tempat yang disediakan dan satu lagi menaikkan bendera Malaysia di pokok ketapang berdekatan. Macam-macam adegan yang aku tengok..Kalo nak kira sakit memang sakit,kalo nak kira seronok memang seronok..We're already enjoy the games walaupun semuanya injured.

Hari terakhir,selepas menikmati lunch...Kami checkout dan menuju ke Jeti pada jam 2.30 petang dan menaiki feri ke tanah besar dengan bas sedang menunggu kami pulang dengan selamat. Kami tiba pada jam 7.00petang...Azan Maghrib menyambut kepulangan aku ke Teratak Kecik ku...Kenangan itu tetap menjadi peristiwa semalam dan terus berlalu dengan harapan dan semangat baru yang pasti memberikan anjakan paradigma pada diri..Semalam tetap semalam..biarkan ia berlalu...



video

Sad Monday

Isnin, 26 Oktober 2009

Salam n gud evening...How are you today??...I was in office right now at 5.51pm..Seperti biasa melalui hari-hari yang kita tidak jangkakan..On early morning,i saw one of practical stuff..I just call him to know his condition. His Dad passaway last week..His very young and kindness to me. Very gentlemen and have good effort to do his job. If me in his condition mybe i will lost my spirit and focus. I was apologized to him,about last night,i'm not going to his 'Majlis Arwah' or Farewell event in Malay culture. At the same time, i was advice him for positive way how to absord in that situation. I'm only crying in my heart because i'm not sure what happen to me,if somebody i love passaway..Maybe Allah will know about that...

Meanwhile, i got the bad story on sms..'Blum lg..bilik aku kene ceroboh arr bro..tgh setelkan ape yg ptt.maybe lewat sket aku kuar'...i was shocked! because the building was complete with cctv and located nearest with main road. but his room is located at the back. Thanks to Allah, nobody lost his equipment. Two times a weeks stoling happen in that office.

Today is the sad monday...But tomorrow i will going to Pangkor for courses..i need out of border activities. Boleh lah release tension sekejap je kot...Hopefully,the activites is not likes japanese touche, and have a good experience.

An Evening at LEKA beach

Sabtu, 24 Oktober 2009
Nama Pantai LEKA diperolehi daripada seorang lelaki yang meletakkan kertas bertulis 'Pantai LEKA' di pokok Ketapang. Sebab apa ek?..Once upon a time,terdapat sepohon pokok Ketapang yang menjadi tempat tumpuan warga nelayan bermain dam aji untuk mengisi masa lapang sekiranya mereka tidak ke laut. Disebabkan lelaki budiman tersebut melihat para nelayan terlalu leka bermain dam maka lelaki budiman itu amat gusar dengan aktiviti yang membazirkan masa bermain. So,secara psikologi...lelaki Budiman tersebut meletakkan sekeping kertas bertulis 'Pantai Leka' dan dipakunya pada pokok Ketapang yang menjadi tumpuan orang ramai bermain dam. Until now,the name of Pantai Leka is sinonim with local people.


The storyteller is my dad,who are the perminant and muarian. He knows about the history by verbal. Last 40 years ago, the bushes was a beautiful beach with with white sanded and palm around the beach. But now,the evolution of nature is changed with Bakau forest..Bakau tree have benefit to environment for protection our land from erosion and big waves. The Bakau wood have a good quality and suitable for construction.


Sesekali main buai warna pinky ni menarik jugak. Aktiviti riadah sebegini sesuai untuk bersantai dan menikmati ais krim kacang potong yang sedap sehingga menjilat jari..HAHAHAHA

Kelihatan kawasan benteng yang berlumpur kerana air laut yang surut pada waktu petang. Dahulunya terdapat jeti yang panjang dan boleh dilalui. Walau bagaimanapun, jeti yang diperbuat daripada kayu telah rosak disebabkan oleh proses pereputan. Time petang adalah waktu yang paling seronok duduk di tepi pantai melihat sunset. Warna keemasan langit dan burung-burung camar yang pulang petang menghidupkan suasana semulajadi alam yang tidak ternilai ini.

Terdapat pelbagai kemudahan alatan rekreasi yang disediakan oleh pihak Berkuasa. Berbaloi-baloi la dapat mengeluarkan peluh terutamanya selepas bulan raya ini.



Pandangan dari atas menara yang telah siap dibina untuk melihat burung-burung yang pelbagai spesis terutamanya spesis bangau dan Helang yang jarang dijumpai di Malaysia. Paling ketara, bangau putih dan camar yang berterbangan secara berkumpulan.


Batu refleksi turut disediakan untuk kemudahan orang ramai menjaga kesihatan. Memang tersakit tapi amat baik untuk peralihan darah.



Real Rewards

Jumaat, 23 Oktober 2009

Lepas duduk sarapan, mak offer aku pergi shopping seluar sukan adik OKU aku, sekarang ni ada sales di pasaraya Astaka..Pasaraya tersebut terletak di atas Pasar Besar Muar. Hampir 15 tahun pasaraya ini bertapak di Muar Town. Kira legend la..Pasaraya yang sewaktu dengannya semua bungkus or close. SENYUM,HOCK HAI,RICH nama-nama yang pernah menjadi lokasi untuk orang-orang Muar bershopping. Sekarang ni,cuma ada pasaraya ASTAKA,THE STORE,WETEX PARADE and the lastest is GIANT.
Actually Muar is very old town,opening by British Goverment since War II. The name of Muar is from Muara and the local people just said 'Muar'. Officially,Muar has a north of Johore and border of Malacca. We can arrived to Muar from KL just only 2 n 1/2 hours but it far from Johore Bahru 3-4 hours through PLUS Highway. Sungai Muar is one of the largest river in Peninsular Malaysia and rich with river fish and ocean. I'm proud to be Muarian because the first Town was plan by Malay Architect. So now,traditionally Muar got more famous artist and professional was born at 'Tanah Hati Melayu' or Muar. Parameswara was found Muar to be the new state but the location is not comfortable for him because there are so many Bakau and bushes. He lift Muar and going to Malacca for developed new city.
Yasmin Ahmad,Ramlah Ram,Nash, Zainal Alam,Pak Ngah, Amy Search,Abby Abadi was borned at Muar. Several of them was national Idol and have contributed for our country. Every month, i will going back to Muar because i still have family and saudara mara at Parit Jawa. Assam Pedas is my special favourite food. Since secondary,i always the breakfast assam pedas with milo,my best fren always mengeceh2 makan 1x...HAHAHAHA..Coz my Grandpa is founder of Assam Pedas at Parit Jawa. Nobody know about that..My Dad was working after finished his studied standard 5 until now. My mom was fully hauswife and she caring 9 of siblings.
She must have fully real rewards to built her family until now and my Dad survival to find the money for his children. And gives him real reward. Back to our topic, i was register as real rewards member today. Bukan apa,just follow Betty Tip's..If you don't have enuff money,just get the free item...HEHEHEHEHEHE...Ada faedahnya,sebab aku ni kaki shoping tapi bukan shoping sakan yeee...After my sister bought her long pants. Aku & Mak membeli bahan-bahan basah untuk masakan tengahari. Selepas itu,aku memerhatikan gelagat nyonya2 yang shoping sakan di ASTAKA. Diorang ni memang pandai shoping..2-3 troli sekali bawak..Mak aku cakap preparation for Chinese New Year and for business.
Lately,our goverment menyarankan belanja berhemah..tapi apa yang aku tengok tadi melebihi dari sepatutnya..Kaya betul diorang ni. Selepas abis shoping aku terus memandu kereta untuk mengisi minyak di Petronas. Warning light on deshboard lip lap lip lap dah..So aku kena la isi minyak. Sampai-sampai je kat stesen Petronas aku lihat brother kat depan aku tengah isi minyak macam mengelabah je...Sebab tank dia di sebelah kanan,pam di sebelah kiri...Lame gak dia isi minyak..Agaknya dia isi full tu..Lepas tutup tank,dia lambai-lambai aku..Pelik gak!..rupa-rupanya dia nak bagi balance minyak dalam pam..Aku terima ja..tapi susah hendak jumpa orang baik macam ini sekarang. Minyak sudah macam emas sekarang ni..HUHUHUHU..Walaupun RM3.15sen tetapi ia sangat bernilai..Thanks Bro..Aku bagi brother tu fully real reward...May Allah Blessed You!!!
Real Rewards ini amat berguna di tempat-tempat berikut:-
Bank Islam...............RM1000=10point
Roti Boy...................RM1=1 point
Sahabat EON..............RM3=1 point
Petrosains...................RM1=1point
AIA................................RM1=5point
TMpoint.............................RM1=1 point (Non IT product) 2point (IT &Mobile Product)
ASTAKA............................RM4=1point
ECONSAVE............................RM3=1p0int
COSWAY..........................................RM5=1point
PKNS............................................................RM1=1point
Euro Moda..................................RM2=1point
Gulati's................................RM2=1point
Reader's Digest..............................1 year subcription=400 point
Motoru2.com.............................................RM2=1point
Fotokem..................................RM1=1point (photo processing)& RM6=1point(equipment & accessories).
Central Hypermarket.............................RM4=1point
Poslaju..................................RM1=1point.

Ikea Homme Tips














Are you love to decoration your homme??..Inspired from the IKEA furniture and deco..I would like to gives the idea how to arrange homme without spend money. Selection of colour is more important to show ur concept and theme. If u're bachelor, the suitable concept is simple and brighten colour as shown on picture. Just put the theme cyan colour is enuff to balance with natural color and black.
And for a family,make sure you are bought practical furniture and suitable using the heavy duty product. And the most important,the concept natural and soft colour is harmony for all family room. English and modern concept will merged as comtemparory concept, just put the decoration material like vase,lamp or candle. Family hall is the main area to delevop more dominant than others room. Put the soft and bright colour,especially when you have small pillow and leather cushion. Mixed together and you have very nice colour.
I have philoshopy in design, try to mixed and match..You can have a good result!!...Memang agak sukar tetapi tidak salah kita mencuba. Jangan membeli barangan yang terlalu mahal tetapi at the end we don't have a good result...Menyesal Beb!!..Try to recycle any furniture at your homme and buat la kelainan pada perabut tersebut.
Walaupun barangan ikea agak mahal, if your budget is not enuff..Anda juga boleh memilikinya setiap bulan dengan menjadi ahli and find rejected product or ex-display at AS IS area. Actually, if i come to IKEA, Mutiara Damansara..1st place i must go is AS IS corner. Lokasinya terletak di ground floor and on your left if u're inside.
Berbaloi-baloi dengan mendapatkan barang-barang IKEA yang reject dan aku gemar menggubahnya agar kelihatan exclusive...Berani mencuba??..Pada aku lebih berbaloi menghias rumah berbanding menghabiskan wang untuk car accessories...Terpulang kepada individu untuk spend duit agar apa yang dibeli menjadi kepuasan kepada diri sendiri. Walaupun ianya adalah liability tetapi collection sebegini akan menjadi asset suatu hari nanti yang amat bernilai 50 tahun akan datang..

Lap top..






Bile la aku nk beli lap top ni???....Aku sudah survey dengan Metal sebelum puasa aritu...Dapat la tengok spesifikasi yang aku inginkan dan berdasarkan budget yang aku ada ketika itu..
Studio 17
Intel® Core™ 2 Duo T6600 (2.20GHz/800Mhz FSB/2MB cache)
Genuine Windows® 7 Home Premium, 64bit, English
Speed: 500GB9 SATA Hard Drive (7200RPM) with Free Fall Sensor
4GB10 Shared Dual Channel DDR2 at 800MHz..
Sama ada telah ada di pasaran Malaysia atau tidak,memandangkan spesifikasi yang aku tengok adalah Studio 16 je..Nak tak nak aku kene beli jugak untuk menyambung pengajian ku peringkat Master. Kursus yang akan aku ambil adalah Master Sc of Conservation di Fakulti Seni Bina,Perancangan & Ukur (UiTM). Sebenarnya aku merasakan kursus ini kurang diminati,namun setelah melihat scope of job nya amat luas dan boleh menjadi seorang konservator.
Walau bagaimanapun,komputer riba @ lap top ini telah menjadi keperluan apabila aku bergelar student..Lagi-lagi apabila aku mengikuti kursus Master. Selain daripada itu,ianya telah menjadi gajet yang amat penting untuk komunikasi dan pembelajaran terutamanya updated blog..HEHEHEHE...Aku boleh duduk di mana-mana yang aku suka..Paling lowest pun kt Secret Recipe...HAHAHAHA...
Zaman sekarang dunia komunikasi pada hari ini semakin luas dan dunia menjadi tanpa sempadan...Semua orang boleh berkomunikasi tanpa mengira siapa,bangsa,agama dan negara.

My Dream Honda...

Pagi Jumaat,aku terus melangkah dengan subuh galah..Ambil Breakfast roti canai + sky juices cukup buat diriku tanpa memerlukan hot drink berglukosa. Aku terus mencapai kunci kereta SAGA ABAH untuk dihantar servis ke EON SERVIS terletak di Jalan Temenggung Ahmad. Aku pun bukan reti sangat bab-bab kereta ni. Sebab kepala aku susah nak menerima ilmu-ilmu mekanikal ni. Yang penting minyak hitam+air+bateri+angin tayar+condition kereta berkeadaan baik. It's enough for me...Ur journey will be safe..And don't forget to pray before u driv...Sedang brother formen tu menukarkan minyak + mengantikan plug. Aku berangan dengan kereta idaman aku..Especially HONDA.I'm really excited to drive the new Honda City. The design is more philosphy with horizontal line at the front and it looked very elegant. Much better from the previous Honda City. Memang la teringin sangat hendak memakai kereta ni. Bukan tidak suka dengan kereta tempatan tetapi bila kita memandu, different experience and comfortable.











Tidak dinafikan dengan keluaran Honda. Aku menggunakan motosikal Honda semenjak dari form 5, sehinggalah ke universiti. Sampai motor tersebut dicuri dan dijumpai balik dengan keadaan yang menyayat hati. Enjinnya masih berfungsi baik dan selamat digunakan lagi walaupun telah hampir 10 tahun yang lalu. Aku terus percaya dengan enjin Honda yang tahan lasak serta menggunakan bahan api secara ekonomi. Pasti suatu hari nanti aku akan memilikinya...Chaiyokkkk!!!!!

Chiku Tree

Pokok Ciku ini adalah sebahagian sejarah di dalam hidup aku,terletak bersebelahan rumah Atuk aku. Pokok ini telah patah akibat daripada kesan ribut yang melanda di kampung halamanku. Di bawah pokok ini lah aku selalu main 'pondok-pondok'...Biasanya aku memegang watak sebagai 'Abah','Abang Long' atau jiran sebelah rumah.. Aku pernah mendirikan pondok daripada atap rumbia. Dan juga pernah berteduh di dalam pondok berkenaan apabila hujan. Memang sedih tengok pokok tersebut tumbang. Memori bersama-sama kawan-kawan sekampung terus tersemat dihatiku.

Kejadian ribut tersebut mengakibatkan pokok kuini tumbang bersebelahan bilik atuk aku. Syukurlah tidak menimpa rumah atuk aku. Rentetan daripada cerita atuk aku,angin sangat kuat dan menyebabkan bunyi yang amat dahsyat daripada petir yang tidak putus-putus. Pengalaman ini atuk aku pernah alami semasa melahirkan Mak Ngah aku dulu. Kejadian tersebut lagi dahsyat sehingga rumah kayu bergerak dari kedudukan asal.

Pokok Kuini yang tegak berdiri akhirnya tumbang menyembah bumi. Kuasa yang Maha Esa tiada tolok bandingnya. Kerja-kerja pembersihan masih belum dibuat lagi. Sempat juga,aku mengambil bunga-bunga hiasan di rumah atuk untuk aku buat seni lanskap di rumahku.


Pokok cempedek yang dulunya tinggi kini tinggal separuh je,cume tak tumbang je. Akarnya masih kukuh dan kami sekeluarga telah pun merasa hasil tanaman Abah ni.


Balai di hadapan rumah Pok Da yang terbalik ke kawasan kebun sebelah rumah. Keadaannya umpama puting beliung yang agak kuat. Memang menakutkan sekiranya kita tengok secara 'live' seperti dilanggar lori.




Ugly Betty

Khamis, 22 Oktober 2009











Sitcom Ugly Betty antara cerita yang paling aku minati..Setiap minggu aku mengikuti siri episod berkenaan jam 9.30 malam setiap Rabu di siaran 8tv. Cuma aku confius sedikit dengan keaslian layar asal sama ada ianya terbitan telenovela or ABC Channel. Walaupun begitu,what i want to sharing with u'll is honesty and real beauty..
It not come from ur phyisical and style what u have but it from our deep heart and humanism. Nobody perfectful and less of weakness. But we must beliv Allah know every single thing. In that situation and reality,discrimination always happen in our life...
Ramai manusia yang hanya memandang diri orang lain adalah tidak sehebat dirinya, walaupun sebenarnya kekurangan diri sendiri melebihi daripada orang lain. Melalui siri episod Betty telah banyak menerima dugaan di sepanjang kerjayanya walaupun beliau adalah seorang yang mempunyai effort untuk membantu rakan-rakan sepejabat dan syarikat. Mengalami masalah perhubungan yang sentiasa dihalangi oleh manusia yang memandang sebelah mata kepadanya.
Her family always to support and give oppourtunity that she solved the problem. Walaupun, in reality,we cannot to realized and solved the problem in a minute. Aku ramai mempunyai kawan-kawan suka membanding-banding diri terhadap orang lain. Semua manusia ada kelebihan yang tersendiri. Rupa paras bukan pengukur segala-galanya. Ianya akan luntur setelah dimamah usia.
Janganlah terlalu ego untuk menyedari kelemahan diri sendiri. Kadang kala kita terhimpit di antara kebenaran untuk menunjukkan diri kita memerlukan seseorang untuk berkongsi masalah dan memberikan pendapat sebagai panduan di dalam hidup.
AKU SENTIASA MENCARI KAWAN-KAWAN YANG BEGITU MEMAHAMI ERTI PERSAHABATAN. Bagi aku mudah untuk aku berkomunikasi dan berkongsi pendapat tidak kira masa dan ketika. Aku bukan seorang yang istimewa walaupun aku sedar kedudukan aku sekarang tetapi apa yang aku inginkan adalah persahabatan yang lebih erat dan akrab. Walaupun terpaksa mengorbankan diri sendiri demi rakan-rakan yang disayangi. Kadang-kadang kawan2 lebih memahami untuk kita berkongsi masalah. Walaupun begitu aku pernah mengalami saat-saat dipergunakan dan hanya diperlukan apabila kawan-kawan mendapat masalah. Sedar tidak sedar setiap yang berlaku ada hikmahnya. Aku telahpun melalui saat-saat suka duka bersama rakan-rakan yang paling rapat dengan diriku. Tidak perlu la aku menyebut nama-nama mereka tetapi i still keep touch with him.
Betty sahaja dirundung malang dengan rakan-rakan yang sentiasa mengambil kesempatan terhadap dirinya. Maybe she must follow the script and storeyboard. Keyakinan yang ditonjolkan kadang kala memberikan motivasi kepada diri sendiri. Sebenarnya,bila-bila masa sahaja kita boleh muhasabah diri...Menonton tv pun boleh muhasabah diri..tak perlulah nak bayar konselor2 sampai beribu-ribu ringgit.
Kadang-kala bile menonton Ugly Betty kita mendapat tip-tip tertentu untuk shoping...HEHEHE..
TIP BETTY BILA TIADA DUIT TAPI NAK SHOPPING JUGAK...
1. Kalo boleh keluar dengan kawan-kawan yang tak tahu malu lebih mudah untuk menyembunyikan diri sekiranya anda berasa malu...HEHEHEHE...
2. Join aktiviti sosial yang boleh memberikan kita free gift seperti t-shirt,tag and etc.
3. Sekiranya hendak menyebarkan connection and bisness please prepare your bisnesscard and showing that u're every interested to introduce yourself and make connection. Kalo bernasib baik anda akan dibelanja makan..tetapi AWAS!!! jangan sampai kene tipu.
4. Sila ke camp food yang menyediakan taster percuma so anda telah mengurangkan kos lunch or dinner and at the same time u can practice your diet.
5. Mc Donald telah memberikan promosi harga rendah untuk lunch 12am-3pm..so anda boleh berjimat untuk mendapat menu value meal dengan kadar yang rendah. *fuart theory*
6.Spend ur time at IKEA especially AS IS store are selling the ex-display product and rejected product. *fuart theory*
Finally,just enjoy your holiday and window shopping!!! and enjoy the pieces of art by Arwah Yasmin Ahmad...The moral of the storey..Kita telah dipengaruhi oleh iklan-iklan komersial yang menunjukkan kecantikan sebenar melalui kosmetik & fizikal sahaja tanpa melihat dari sudut hati yang sebenar...


video

Ribut-Ribut..

Gambar halaman rumah ini aku ambil pada waktu petang yang hampir hujan. Awan gelap mula bergerak ke utara. ENDIBLE garden petola aku agak subur tapi tak berbuah-buah lagi..

Inilah bank peribadi aku. Hari ini aku menerima voucher Rm10.00 selepas mengutip point 2000. Time-time sanggap ni..Dapat voucher pun ok la..Satu hari nanti aku berangan-angan hendak bukak cawangan IKEA di JB.


Abah sedang mengemas laman rumah,dahan-dahan pokok patah berselerakan di laman rumah.

Paras air parit sebelah rumah penuh dan jernih sekali..Dulu masa kecik2 memang aku terjun ja.


Keadaan bumbung rumah yang tercabut dan retak akibat ribut tempoh hari.




Lepas Solat Subuh pagi tadi, aku berdoa semoga kejadian ribut yang melanda di kampung ku tidak lah seteruk di Indonesia,kepulauan Samoa dan Filipina. Perubahan cuaca 'global warming' mengakibatkan dunia hari ini semakin mengganas. Perubahan tersebut mengakibatkan kemusnahan yang teruk dan mengorbankan banyak nyawa.

Kadang-kadang kita merasa selamat di bumi Malaysia yang tidak terletak di lingkungan gempa bumi, gunung berapi tetapi kita harus sedar dengan kuasa Allah yang Maha Berkuasa. Syukur lah kita masih selamat dan negara terus menongkah arus pembangunan.

Aku pulang ke kampung halaman pada jam 9.30pagi bertolak dari Tanjung Malim. Singgah sebentar di IKEA melihat barang-barang reject 'AS IS'. Time-time ni aku window shoping je..Tengok-tengok je..So aku menggunakan formula 'Ugly Betty'..Enjoying shopping without money..Macamane tu??..
Nanti aku bagi petua2nye ye..

So aku meneruskan perjalanan ke kampung,cuaca hujan di Port Dickson, Pedas dan mendung je di sekitar negeri Melaka. Singgah solat di Restoren Jejantas Ayer Keroh untuk solat. Aku still berdoa semoga selamat sampai ke destinasi.

Sampai ke exist 235,Tangkak ..Aku menyusur laju ke tol Touch n Go sambil mendengar lagu Rihanna di Hitz fm...Sampai di Bandar Maharani..Aku singgah kejab di Butik B (shortform for Bundle)..Kawasan parking lengang giler..So aku park ler nak cari baju t-shirt lengan panjang untuk kursus Pengukuhan Pasukan yang ada aktiviti tracking n pinball nanti. Menggunakan pakaian tersebut dapat lah aku mengurangkan risiko digigit nyamuk nanti.

Selepas membeli 2 helai baju yang agak-agak ok,terus aku ke tempat letak kereta dan terus drive sehingga ke Jambatan Sultan Ibrahim. Tiba-tiba aku melihat sekeping surat saman Majlis Daerah Tangkak di celah-celah viper kereta SAGA. Kawasan Tg. Agas terletak di daerah Tangkak walaupun kawasan tersebut hampir ke Bandar Maharani. So aku pun sentaplah juga..Lantak p laaa...Jalan tu bukan majlis yang punya tapi JKR punya.Masuk court pun aku boleh menang..

Meneruskan perjalanan, melintasi rumah Pok Da..Aku tengok balai (khemah besi) sudah tiada di halaman rumah tetapi berada di sebelah rumah dengan keadaan terbalik...HUHUHU...Dalam hati aku terdetik jugak,dahsyat betul ribut kali ni...Aku terus menyusur ke rumah..Aku dapati dahan-dahan pokok banyak yang patah. Sampai di rumah,aku lihat famili aku sedang menikmati buah nangka yang telah masak dan pokok nangka tersebut telahpun patah...Akibat keletihan aku terlelap sehingga mak sudah menyediakan makanan.

Jam 6.30 petang,aku menikmati masakan asam pedas ikan pari bersama belacan dan tauhu goreng..sedap tak terhingga...Abah sedang sibuk memotong dahan pokok yang tumpang dan membersihkan laman rumah. Selepas makan aku melihat keadaan bumbung yang rosak akibat ribut tersebut. Teruk jugak la..hari esok ada tukang bumbung yang datang baiki...Air di parit sebelah rumah pun penuh melimpah sehingga ke belakang dusun jiran.

Walaupun begitu,aku bersyukur dengan famili aku selamat dan dikhabarkan 2 orang kampung jiran meninggal akibat terlanggar pokok tumbang semasa ribut melanda. Petir sambar menyambar.. Angin kencang melebihi 100km/jam...Jarang-jarang berlaku...bak kata pepatah Melayu..Jangan membina rumah di tepi pantai sekiranya takut badai menimpa,lebih kurang gitu la..Lokasi pesisir laut hanya 100m sahaja dari rumah aku..Dahulunya kawasan pantai kini telah menjadi hutan bakau akibat daripada perubahan alam semulajadi. Walau bagaimanapun peristiwa tersebut telah memberikan gambaran tentang kekuasaan Allah,..

Mimpi oh Mimpi

Rabu, 21 Oktober 2009
Hari ini aku mendapat berita gempar..Kampung aku di landa ribut..Rumah aku pun turut mengalami kerosakan..Aku pun malam semalam,mimpi tak berapa best. Tapi sekiranya anda bermimpi kurang best..Jangan sesekali cerita kat orang..So aku tak boleh la nak citer kat sape2..Perkara ni aku dapat tahu melalui orang atau buku,aku lupa ka..Esok aku amik cuti pulang ke kampung..nak tengok keadaan rumah mcmane..yang penting famili aku selamat..Famili mesti diutamakan..Diorang la yang banyak membantu aku selama ni..Spirit Mak & Abah memang tidak ternilai akan ku kenang sehingga akhir hayat..Tanpa mereka siapa la aku hari ini...

Mimpi aku menjadi kenyataan dan kadang kala apa yang diimpikan tidak seperti yang diimpikan. Bersyukur apa yang kita ada dan berusaha untuk maju untuk dunia & akhirat...Macam formal je ayat aku hari nie...xsukanye aku..kwn2 poyo aku tegur,ayat sembang2 aku dah macam ayat gomen je..HAHAHAHAHAHA..

Contoh ayat-ayat gomen:-

1.Kudapan.

Cth: Diakhir mesyuarat ini,kami menyediakan kudapan untuk tuan puan?

2.Semak dahulu.

Cth: Saya akan semak dahulu masalah tersebut.

3. Dalam Tindakan.

Cth: Semua tugasan adalah di dalam tindakan kami,Tuan.

4.Tindakan selanjutnya.

Cth: Kami akan mengambil tindakan selanjutnya.

5.Pantau

Cth: Kami telah pantau keadaan di tapak,Tuan.

6.Uruskan.

Cth: Sila uruskan perkara ini dengan segera.

7.Sila bercakap

Cth: Sila bercakap untuk menyelesaikan masalah ini. (selalunya bos tulis dalam memo).

Bagaimana pulak ayat2 dalam mimpi????...Selama aku tidur jarang aku mimpi aku bercakap..Biasanya aku sendiri xdengar suara aku...hehehe...Pelik tapi benar..

Etika Temuduga

Isnin, 19 Oktober 2009



Seharian bekerja di pejabat dengan berdepan pelbagai manusia yang ku kenali sebagai kawan,sahabat,rakan dan diri kita sendiri. Mereka banyak mendewasakan diriku ini..Hari ini aku mengikuti kursus Temuduga Berkesan. Sebenarnya aku join utk melengkap CPD bagi kursus-kursus yang dianjurkan oleh universiti.

Best jugak kursus ini,yang dianjurkan oleh BSM, dan dilaksanakan oleh Pegawai dari INTAN..Puan Suzana & Faizura. Dalam banyak2 intipati kursus ini,satu ilmu untuk aku kongsi bersama iaitu etika berpakaian. Hiasan untuk wanita ada yang mempunyai batasan tertentu. Wanita berbadan kurus hanya boleh meletakan 5 aksessori sahaja,manakala wanita sihat hanya dihadkan 7 aksessori sahaja. Semakin banyaj eksessori semakin berat untuk pemakai. Pakaian 'blazer'untuk wanita yang memakai baju kurung perlu la panjang seperti 'autumn blazer'. Manakala lelaki,lengan blazer perlu lebih sedikit sehingga menutup pergelangan tangan.

Warna baju untuk lelaki & wanita semasa ditemuduga adalah warna pastel. Pakaian kemeja lelaki perlu plain sahaja,corak berjalur adalah kurang sesuai,tali leher perlu dipadankan dengan kemeja. Macam-macam dugaan untuk temuduga...
Selain dari itu,etika temuduga iaitu tidak dibenarkan bersalam,kecuali penemuduga menghulurkan tangan untuk bersalam. Walaupun begitu,bagi seorang muslim & muslimah perlu berhati-hati ye..
Selain daripada itu,sekiranya anda mengenali penemuduga, apa yang anda harus buat??..Sebenarnya,jika anda berada di dalam situasi berikut,anda harus berhati-hati kerana mereka lebih mengenali anda dan mengetahui cara anda bekerja. Be serious and no more humour to showing u're a the great person and more responsibility.
Teringat idola fesyen ku,Bernard Chandran..very nice man,gud looking,soft spoken,eastern lifestyle with modern ideology..every design that his collection so simple n elegant. Kala bab2 design ni memang aku suka sangat..tak makan pun tak ape..hehehe...Makanan design lagi sooodapppp!!!....Ade keeeeee???...

My New Hausmate

They are from Kuantan Pahang..Still single and available..

Two colour of fishs, blue and red colour.

Cutting pad from the tembusu wood,simple but nice..



The two warrior at my homme..Alexandria & Sparta



Put in the separate casing to avoid from fighting each other..Wachaaaaaaaaaa!!!

Hotel California

Ahad, 18 Oktober 2009
Style seh...Key storage dia..


Bilik yang disyaki..hahahah

Serambutnya meja solek aku ni...heheh

Suis plug yang betul-betul klasikkk..



Siap ada bath tab seh...

KuantanGGG

Posse ala2 Datin...Fauzun & Ida...

Waktu berehat selepas xjumpa hotel...huhuhuh


Ewah2..Sukanya kawan2 aku ni..hehehe



Dua ikan laga jantan aku beli di Pasar Tani Stadium Darul Makmur....